DEN BOSCH – De stormen Dudley, Eunice en Franklin zorgden in februari voor flink wat schade in Nederland en dus ook in Den Bosch. Ook het torendak van 1931 Congrescentrum bij de Brabanthallen heeft het flink te verduren gehad.

Door de hoeveelheid evenementen bij 1931 Congrescentrum is het lastig het herstel te plannen. Dit omdat namelijk een periode van ongeveer 8 weken de unieke toren in de steigers staat. Desalniettemin staat veiligheid voorop en is er einde zomerperiode dan toch besloten direct te starten met het herstel, wat in oktober voorzien is.

Beeldmateriaal schade

Scahde storm Eunice monument 1931 Congrescentrum   Storm Eunice veroorzaakt schade in Den Bosch   Torendak 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch schade door storm

Coen Wouters van Wouters Daktechniek uit Vlijmen stuurt zijn lift naar het dak van de toren en laat eens zien hoeveel schade het dak heeft geleden in februari. ,,Kijk, daar is een hele rand omhoog gewaaid”, zegt hij terwijl hij naar een omhoog gewaaide koperplaat wijst. ,,En heel veel platen op het dak zijn toentertijd weggewaaid.” ‘’We gaan uiteindelijk nagenoeg alles vervangen. Dat gaat zo’n vijf tot zes weken duren.” De grootte van de platen gaat ook veranderen. Zijn ze nu nog een meter bij een meter, straks liggen er platen van zestig centimeter bij een meter. ,,Minder bevattelijk voor de wind”, stelt Wouters. Ook worden ze op een iets andere manier gelegd.

Beeldmateriaal herstelwerkzaamheden

1931 Congrescentrum in de stijgers in Den Bosch   Bovenaanzicht Den Bosch   Verbouwing Den Bosch bij 1931 Congrescentrum   Stormschade herstellen bij monumentaal pand

Uiteindelijk gaan Bosschenaren weinig merken van alle veranderingen. De bol, die al sinds 1931 bovenop het dak staat, blijft gewoon staan en ook de karakteristieke groen/blauwe rand blijft gehandhaafd. ,,We doen het met respect voor wat er nu is. Alles in overleg met de gemeente en eigenaar Libéma natuurlijk.”

Een steiger aan het pand biedt wel de gelegenheid om de schade goed in beeld te brengen. Een beeld van bovenaf is anders niet mogelijk. En ook de afdeling Bouw en Onderhoud van Libéma neemt de gelegenheid om door middel van drone beelden de werkzaamheden en schade te bekijken. Dit levert een mooie video en duidelijke foto’s op!

VOOR UW VRAGEN EN OPMERKINGEN

1931 - Stuur uw bericht

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.